FríSzábKalcsör-presspresso

A presspresso egy kulturális virtuál-kávézó, benne a hírek egyenesen a feladótól, szabad felhasználásra.

Friss topikok

Linkblog

“Ésszel kell erősnek lenni”

2012.09.18. 15:26 presspresso

Napközben öltönyös biztosítási szakember, délutánonként pedig mázsás kőgolyókat görget készülve élete legnagyobb versenyére, a világ legerősebb embereit összemérő The World Strongest Man viadalra. Nagy Ákos, a kiváló magyar erősportoló tudatosan él, tudatosan táplálkozik, szerinte csak ésszel lehet erősnek lenni.

Tizenhárom év után újra magyar versenyző mérettetheti meg magát a világ legerősebb izomkolosszusait versenyeztető The World Strongest Man viadalon, idén szeptember végén, Los Angelesben. Az erőatléták legnagyobb világversenyére, a több mint egy  évtizeddel korábbihoz képest azonban már nem meghívásos alapon lehet bejutni: Nagy Ákost a teljesítménye, mégpedig a Giant Live Erősember versenysorozat budapesti állomásán elért győzelme kvalifikálta az erősemberek “olimpiájára”.

Ákos fiatal kora óta sportol, súlyemelésben junior összetett világbajnok volt, itthon azóta sem tudták ezt a teljesítményét túlszárnyalni. A versenysportot később rövid időre feladta. A diploma megszerzése után a bankszektorban töltött be vezető pozíciót. A sportmenedzser-közgazdász, idén 34 éves fiatalember később csatlakozott az erőatléták világához, s ma már ebben a sportban is az élre tört.

Harmincöt éve alapították a világ legjobb erősember versenyzőinek csúcsviadalát, a The World Strongest Man-t, melyen idén 30 sportoló méri össze erejét, különböző kategóriákban. Lesz  - többek között – viking nyomás, azaz egy perc alatt hányszor nyomja ki a versenyző a 160 kg-os súlyt. Az izomemberek 20-30 tonnás kamionoknak is nekifeszülnek, mázsás zsákokkal is kell futniuk homokos terepen. Az erősportolók több mint 300 kilóval guggolnak is, és 400-440 kilós lengősúlyokkal futkorásznak. Elmaradhatatlan kategória a kőgolyó pakolás. Míg a legkisebbet, ami 125 kg, 180 cm magasra kell felrakni, addig a legnagyobb, 180 kilós golyót 120 cm-re kell majd felpakolni. Mindezt természetesen időre.

Nagy Ákos 180 cm-rel és 140 kilós testsúllyal a kisebb versenyzők közé tartozik a mezőnyben, főleg ha tudjuk, hogy például izlandi versenytársa 210 cm magas és súlya is 210, csak kilóban. Mozgékonyabb, robbanékonyabb alkatot igénylő versenyszámokban azonban Ákos adottságai is kiválóak.  “ A budapesti Giants Live versenyen is a kiegyensúlyozottságra törekedtem, hogy minden versenyszámban jó eredményeket hozzak, s bár egyetlen versenyszámot sem nyertem, összetettben mégis én hoztam a legtöbb pontszámot.” – mondta Ákos, aki szerint az erőssportot is ésszel kell csinálni. Ennek jegyében igyekszik nemcsak a sportot, de az egész életét tudatos keretek közt élni, így például a táplálkozásban is, az erősemberekről elterjedt “grillcsirkés-nagyzabálós” hiedemekkel ellentétben, tudatosan figyel önmagára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://friszabkalcsor.blog.hu/api/trackback/id/tr364786072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása